English (United Kingdom)Croatian(HR)Deutsch
Vsmart Extensions

Pretraga

Udruga rapskih samostreličara

Udruga Rapskih samostreličara osnovana je 15. veljače 1995., a Viteške igre su njezini članovi obnovili 28. listopada iste godine. Od tada pa do danas održano je 143 viteška turnira u Rabu, inozemstvu i drugim hrvatskim gradovima.

Udruga danas broji 156 članova u skupinama: samostrijelaca, bubnjara, fanfarista, zastavnika, plesača, svirača, topnika i plemstva. Igre priređuju u Rabu za Dan pobjede 9. svibnja, Dan državnosti 25. lipnja, Dan sv. Kristofora 27. srpnja i za Veliku Gospu 15. kolovoza, a gostuju u prijateljskim gradovima San Marinu, Konigsbrunnu i u drugim gradovima.

Kostime rapskih samostrijelaca i bubnjara kreirala je kostimografinja Dijana Bourek iz HNK Zagreb temeljem znanstvene studije dr. Jelke Radauš Ribarić. Samostrijele su izradili sami samostrijelci uz pomoć sanmarinskih balestrijera. Težina im je od 18 do 25 kg. Gađa se u metu (tuljak) strijelom težine 150 daga s udaljenosti od 36,5 m. Zastave su simboli rapskih bratovština odnosno župa i grada Raba, a predvodi ih zastava Republike Hrvatske. Bubnjevi su izrađeni po narudžbi u talijanskim, a top u hrvatskim radionicama.

Viteske igre

Godine 1364. rapsko Veliko vijeće zaključilo je da se svake godine u čast hrvatsko-ugarskoga kralja Ljudevita I. Anžuvinca i sv. Kristofora zaštitnika rapske biskupije uvedu sedmodnevne općinske javne svečanosti Tempus feriarum, po hrvatski Ferije, a talijanski Fjera.

Iste je godine održan i prvi viteški turnir u gađanju strijelaca iz luka (nel esercizio del balestro). Svečanosti su održavane na Dan pobjede 9. svibnja (Dies Victoriae) u spomen na pobjedu Rabljana u 11. st. i 27. srpnja za Dan sv. Kristofora (Dies Natalis ) zaštitnika rapske biskupije. Najbolji strijelac dobivao je nagradu od 100 libara malih.

Općinske javne svečanosti su se u izvornom obliku održavale sve do 1852. Nakon toga postupno su gubile sjaj da bi se polovicom 20. st. potpuno ugasile. Današnje Viteške igre obnovila je 1995. Udruga rapskih samostreličara kao povijesni spektakl, a Općinske javne svečanosti Ferije/Fjera obnovljene su 2002. godine.

Priredba

Viteškom turniru prethodi Fjera, trodnevni sajam pučkih zanata, trgovine i zabave na dane sv. Jakova 25. VII., sv. Ane 26. VII. i sv. Kristofora 27. VII. Tih dana Grad postaje velika renesansna pozornica. Dolazak kneza i plemstva u povorku najavljuju fanfare.

Do katedrale predvode ih zastavnici, za njima uz snažno bubnjanje hodaju bubnjari, samostrijelci, fanfaristi, plesači, topnici, pučani i gosti. I tada s rapskih zvonika zazvone sva zvona pa se u jednom trenutku recentni Rab pretapa u renesansni veseli gradić naših predaka. Viteške igre svečano otvara rapski knez, a početak označava pucanj iz topa s rapskih bedema.

Samostrijelci počinju natjecanje gađanjem iz samostrijela. Izvrstan pogodak samostrijelca obznanjuju fanfare i pucanj iz topa. U pauzama skupine plesača i svirača izvode renesansni program, bubnjari svoju koračnicu, a gosti prikazuju svoja umijeća. Najboljeg samostrijelca proglašava Časni sud, a nagradu mu uručuje knez. Turnir i Fjeru zatvara knez, a završava gromoglasnim pucnjem iz topa.

 

Udruga rapskih samostreličara - službena internet stranica