English (United Kingdom)Croatian(HR)Deutsch
Vsmart Extensions

Pretraga

Otok Rab Plaže

Austrijski prirodoslovac Camilo Morgan  boraveći na Rabu 1889, 1904 i 1909  o Rabu piše: Desetak prekrasnih uvala na zapadnoj strani otoka imadu posebnu boju mora koja negdje prelazi u smaragdnu.  Ako li obale Italije i Francuske zaslužuju naziv cote d'azur ovima bi trebalo utisnuti naziv cote smargdine.

Otok je omiljeno kupališno odredište, sezona kupanja traje od svibnja do listopada, prepuno bogastvom pješčanih, šljunčanih i kamenih plaža, prilagođene svakoj starosnoj dobi: obiteljima sa djecom, vrsnim plivačima i roniocima, invalidima te publici srednje i starije dobi.

Svojevrsnu posebnost Rabu daju i počeci naturizma. Godina je to 1936 kada Engleski kralj Edvard VIII i Lady Walis Simpson boraveći na svojoj jahti Nadin, usidrenoj ispred luke  Rab, posjećuju starogradsku jezgru, pa im tada Rapski oci odlučiše ponudi izlet na poluotok Frkanj, što kraljevska obitelj i prihvati, te se po prvi puta okupali goli u uvali Kandalora.  To su počeci naturizma na našemu otoku a uvala i poluotok su postali raj za sve naturiste.

Naturizam na otoku Rabu

Otok Rab se spravom spominje i kao preteča naturizma na Jadranu. Kao službeni početak naturizma na Rabu često se spominje mjesec kolovoz 1936 godine kada je na Rabu boravio engleski kralj Eduard VIII, kojemu se rapske vlasti dopustile da se sa suprugom okupa gol u uvali Kandarola. Međutim, sigurno je da je naturizam na Rabu počeo znatno prije. U članku "Trgovina golotinjom", objavljenom u austrijskom gospodarskom listu "Trend" br.11/83. navodi se da je naturistička plaža na Rabu službeno otvorena već na prijelazu u ovo stoljeće, te da je osigurano 50 ležajeva u hotelima za naturiste.

U istom se članku spominje da je prvu naturističku plažu na Rabu otvorio osobno predsjednik međunardnog saveza naturista Richard Ehrman iz Beča 1934. godine. Naturizam se na Rabu spominje i u napisima Čeha Josefa Hermana 1907. i profesora Güntera 1912., što dokazuje da su Rabljani davno shvatili svjetle perspektive toga za ono vrijeme vrlo smionog pokreta.
Mogućnost kupanja bez odjeće za mnoge je turiste privlačna, pa za provođenje svog godišnjeg odmora odabiru Rab. Dok su ranije nudisti bili rijetki, danas ih ima na tisuće.