English (United Kingdom)Croatian(HR)Deutsch
Vsmart Extensions

Pretraga

Informacije Otok Rab

Dobrodošli na otok Rab, grad i otok čudesne krajobrazne raznolikosti, prekrasnih raznovrsnih plaža, kulturološke sredine od predrimskih vremena obilježena obrisima četiri zvonika, grad bogatog povijesnog nasljeđa oplemenjenog u istinski doživljaj, dugih i ugodnih šetnica, tradicije od 120 godina organiziranog bavljenja turizmom, ljubaznosti, gostoljubivosti i marljivosti otočkog stanovništva.

Izdašno more, bogastvo prirodnim ljekovitim biljem, plodna polja, vinogradi, maslinici, ali prije svega ljudi, Rabljani, što se iskreno raduju svakome gostu i primaju ga kao dragog prijatelja, čine ovaj otok modernom destinacijom za odmor tijekom cijele godine, prepoznatljivim odredištem Mediterana na Jadranu koje je u „trendu“.

Prometna povezanost otok Rab

Od Rijeke, Karlovca ili Zadra autom je potrebno cca 2 sata do trajektnog pristaništa Jablanac na kopnu i  pristaništa Mišnjak na južnoj strani otoka Raba. Tu funkcionira cjelogodišnja linija, plovidba traje 15 minuta s polascima svakih 1  do 2 sata, a u ljetnim mjesecima bez reda plovidbe, a to je ujedno i najbolja povezanost otoka s kopnom.(www.rapska-plovidba.hr)

Trajektna linija iz luke Lopar na sjevernoj strani otoka Raba za luku Valbiska na otoku Krku i obrnuto održava se cijele godine sa polascima dvaput dnevno odnosno u ljetnim mjesecima četiri puta dnevno. Plovidba traje 1 sat i 30 minuta. (www.lnp.hr)

Katamaranska linija za prijevoz samo putnika iz luke Rijeka za luku Grad Rab i obrnuto održava se tijekom cijele godine sa polascima jedanput dnevno Plovidba traje 1.45 sati. (www.jadrolinija.hr)

Otok Rab flora i fauna

Rab je uz Mljet najzeleniji otok na Jadranu i šume čine prepoznatljiv rapski simbol mediteransko - litoralne vegetacije vazda zelenog eumediteranskog vegetacijskog prostora Kalifronta  (Copo fronte ili zelena glava), Fruge, Sorinja i Loparski gušć do ukupne veličine od oko 4000 ha. Najvažniji  šumski prepoznatljivo stablo  Rabskog prostora je crnika ili česmina. Malo je  stabala crnike na Mediteranu koja tako impresioniraju debljinom, visinom i starošću kao primjerci očuvani u šumi Dundo. U sloju drveća susrećemo još: divlju maslinu, crni jasen, hrast medunac ili dub, oskoruša, komorika, planika ili maginja, veliki vrijes ili uljka,  šmrika i mnoge druge  stvarajući nezaboravnu sliku šarenilom boja, cvjetova i plodova, mameći intenzivnim mirisima. Tu možemo još naći i splet penjačica i povijuša te mediteranskog ljekovitog bilja – kadulje, smilja, bazilike, ružmarina, lovora i sl.

Povijest turizma na otoku Rabu

Prema ostavljenim brojnim zapisima i sačuvanim ispravama zaključuje se da je otok Rab već odavno od 1774. godine  bio privlačan za  putopisce i znanstvenike te svoj napredak  treba zahvaliti brojnim istraživačima otoka koji ga otkrivaju i propagiraju kao značajno turističko područje ne samo zbog iznimnih prirodnih ljepota već i zbog gostoprimstva otočana.

23.  travnja 1889 godine, na Rab su doputovali profesor Schroetter, liječnik – balneolog iz Beča i profesor Frischhauf iz Graza, stari znanci i prijatelji Raba, čiji je dolazak imao poseban značaj. Željeli su upozoriti općinu na sve veće zanimanje stranaca za otok i mogućnost jačeg razvoja turizma. Predsjedniku općine su tada predali pismeni prijedlog kako bi se i što bi se sve na otoku moralo učiniti radi bolje iskoristivosti i jačanja turističkog razvoja otoka.

Na osnovu pristiglog prijedloga, 16. svibnja  1889 godine Općinsko je vijeće na svojoj sjednici donijelo zaključke da neće izostati izvršenje prijedloga i da će Rab postati otok za odmor i oporavak, pa  se taj datum uzima kao datum početka organiziranog bavljenja turizmom na našemu otoku.